Ismail Demir: 120 km Menzil ve 20 km Irtifada Gorev Yapacak Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Istiyoruz

Savunma Sanayi Mustesari Ismail Demir 8 Haziran 2016 tarihinde TGRT Haber’de “Neler Oluyor” programina katilip cesitli konularda aciklamalarda bulundu.

Daha once cok konusulmayan onemli aciklamalarini (kalin yazi stili ile) ve kisisel degerlendirmelerimi (italik yazi stili ile) asagida bulabilirsiniz.

Turkiye’de 1-2 sene icerisinde goklerde 70-80 tane IHA olacak.

Su anda resmi olarak envanterde 12 tane IHA olabilecegini dikkate alirsak, bu, 2 yilda 60-70 tane ilave IHA’nin hizmete girmesi demek. Bu da, Vestel ve TAI hazirlik seviyelerine de bakarak, en az 40-50 tanenin Baykar tarafindan uretilmesi anlamina gelebilir.

Vestel Karayel katapult isterini yerine getiremiyor. KKK acil ihtiyac bazinda, hizmet alim anlasmasi ile, 2 adet Karayel IHA kullaniyor.

Vestel’in isterleri gerceklestiremeyecegi ilk defa bu kadar acik bir sekilde dile getiriliyor. Bundan rahatsiz ama kabullenilmis bir goruntu ciziliyor.

Artik yaklasik ayni talebe hitap edecekleri icin, Baykar’in bu kadar onde oldugu bir durumda, Vestel’in isi cok zor olacaktir.

Ayrica katapulttan firlatilan bir Karayel basta LHD olmak uzere cok gerekli iken; beklentilerimizi bir sure ertelememize veya hazir urun teminine sebep olacaktir.

Anka’lar biraz gecikti dogrusu. Ancak seri uretim asamasinda SATCOM ve SAR gibi ilave isterler geldi. 2 adet Anka test ve gorev ucuslarina devam ediyor.

Gecikme acik olarak ifade ediliyor.

Bu roportajin IHA’larla ilgili kisminin acik ara galibi Baykar olmustur. Iki rakibinin de yeterli basariyi gosteremedikleri acikca ifade edilmistir.

Genel maksat helikopteri Sikorsky T-70’leri yurtdisina satabilecegiz. Aldigimizdan cok daha fazla miktarda urunu ihrac edebilecegiz.

Daha once, aldigimiz her 1 helikoptere karsilik 1 tane de burada uretilip ihrac edilecegi konusuluyordu. Sartlar pazarlikla degistirilmis olabilir. Detaylari icin tiklayiniz.  

Ozgun Helikopter Projesi’ni 2,5 sene sonra gorecegiz. Motoru ileride yerli olacak.

Is programina uyulacagi beyan ediliyor. Bu da, gelinen nokta dikkate alindiginda, cok sikisik bir programda calisilacaginin isareti.

Ayrica “yerli” motorda bir ortaklik dusunuluyor diye degerlendiriyorum. Detaylari icin tiklayiniz.  

F-35’ler 2018 ve 2019’da gelecek.

TF-X icin, BAE Systems ile sozlesme imzalanmadi. Ucaklarin 2030’larda hizmete girmesi planlaniyor.

Hersey dogru yapilabilirse, sistematik bir calisma ile, 2030’larin ikinci yarisini ulasilabilir bir hedef olarak degerlendirmekteyim. 

Zeplinler 2 sene once bir talep olarak masada idi, daha sonra cekildi. Su anda bizim yuruttugumuz aktif bir proje yok.

Muhtemelen uretici firma(lar) deneme, veri toplama amacli yapmis veya kuvvete tanitiyor olabilirler.

4 tane daha yeni nesil Milgem gelecek.

Milgem projesi kapsaminda yapilacak I sinifi firkateynden bahsedildigini degerlendirmekteyim.

Istanbul Tersane Komutani Aralik 2015’de verdigi mulakatta 8 adet insa edilecegini belirtmisti ancak simdilik kararin 4 adet oldugu anlasiliyor. Detaylar icin tiklayiniz.

Ihracat faaliyetleri icerisinde en basta pazarlamasini yaptigimiz unsurlardan bir tanesi de gemilerimiz.

Hucumbot, karakol botu ve ustu sinifta motordan dolayi ihracat potansiyeli zor gorundugu icin ya bunlardan bir veya birkac tanesi icin alternatif motor temin cabalari mevcut ya da daha alt siniflar icin pazarlama faaliyetlerinden bahsedilmekte.

Patlayiciyi tespit ve imha kabiliyetine de sahip personel tasiyici projemiz var.

Oncelikle Ejder Yalcin uzerinden gelistirilen ETI projesinden bahsedildigini degerlendiriyorum.

Uzun menzilli hava ve fuze savunma sistemi derken bir ucagi 120 km’de veya balistik fuzeyi 20 km’de karsilayacak bir sistemden bahsediyoruz.

Buradan hedefimizin simdilik azami 120 km menzil ve 20 km irtifa oldugunu dusunebiliriz. Bu, tam olarak SAMP/T Aster 30 Blok 1 verileridir.

Ortak gelistirmeye de acigiz, bu arada acil tedarik edilmesi gerekiyorsa bu ortak kapsamda belirli sayida urunun tedarik edilebilecegini de soyledik.

Iki ifadeyi birlestirince diger alternatiflerin yaninda SAMP/T’ye de henuz kapilarin kapatilmadigini degerlendiriyorum.

NATO gorevi kapsaminda Kahramanmaras’a Italyan SAMP/T sisteminin kurulmasinin, tanitimlari acisindan, ureten konsorsiyuma ilave fayda saglayabilecegini degerlendiriyorum.

500 adetlik ilk parti MPT-76’nin Temmuz 2016’da teslimini bekliyoruz. Sonra 1000’erlik partiler halinde gelecek. Herhalde bu yil icerisinde bir paketin daha sozlesmesini yapariz.

Efes 2016 tatbikati sirasinda Katar Genel Kurmay Baskani bir atis yapti, cok da memnun kaldi.

Yakin ulke yetkililerine yogun bir sekilde tanittigimiz anlasiliyor.

Bu sene MKE ile mi yoksa Kalekalip ile mi sozlesme yapilacagi merakla beklenecektir.

Programin tamami:

Daha onceki benzer aciklamalarini okumak isteyenler tiklayabilir.

Ismail Demir: 120 km Menzil ve 20 km Irtifada Gorev Yapacak Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Istiyoruz’ için 13 yanıt

  1. Turan Hocam tamamen ülkemizin hava sahasının korunması için kaç adet HSS bataryasına ihtiyacımız var. Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Onemli sehirler ve askeri tesislerin yaninda baraj, kopru, kritik tesisler de gerekecegi icin korunmasi gerekli kac nokta olacagini bilebilmeme imkan yok.

      Ayrica bu noktalarin kac adet HSS ile korunacagini konusu sistemin menzil basta olmak uzere bir cok ozelligine de bagli. Dolayisiyla sistem belirlenmeden bu kisim da belirlenemez.

      Beğen

  2. Karayel katapultlu düşünülüyorsa ağırlıklı olarak Deniz Kuvvetleri için isteniyor diyebiliriz LHD gemimizinde 2020li yıllarda envantere gireceği düşünülürse bir bakıma çok acelesi yok gibi.. (boyutundan dolayı korvet-fırkateyne inemeyeceğini düşünerek)
    Bayraktarın silahlı versiyonu elimizi çok tutacak tabi ankanın bu durumda olması bitmek bilmeyen isterler.. Onlarda en iyisini istiyor haklı olarak ama bayraktarda olduğu gibi kullanılsaydı en başta daha faydalı bir ürün olurdu (Elalemin ihalarındansa yarım halde olan anka daha iş görürdü zamanında)
    Aynısı hisar a-o içinde yapıldı KKK için seri üretime geçilecek derken HKK bende istiyorum ama daha etkili menzillisini dedi hoop ertelendi proje. Bu arada bizim füze savunma sistemizle ilgili bir çalışma var mı projenin adını unuttum şuanda ama füze savunma içinde ayrı bir proje yürütülecekti. Adı vardı ama başlandı mı ne oldu bilmiyorum.
    Aster30 füze sisteminide kötü bulmuyorum füzenin geliştirme aşamasınada ortak olur üst katman sisteminide beraber üretebiliriz onlarla aynı zamanda milli olarak üretmeye devamda edebiliriz sonuçta böyle bir husus ertelenmemesi gereken ve yeterince ertelenen bir proje

    Bu arada bir kullanıcı yapamayız demiş. Yapamayız diye birşey yok ülkemizde ne cevherler var yapabilecek sadece zaman, para ve fırsat tanımalıyız insalarımıza.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Karayel sadece DzKK icin istenmiyor tabii. Havaalani pisti olmayan yerlerde de kullanilabilir.

      http://arcturus-uav.com/product/t-20

      Ancak su var ki, firlaticilarda limit 500 kg, Karayel ise limiti gecti.

      Ayrica katapultla firlatilan IHA’lar; tekerleklerle, govde ustu, parasutle veya yakalama mekanizmalariyla inebiliyorlar. Ancak bu kadar agir bir IHA’da inis de problem oluyor.

      Velhasil kalkis da inis de problem oldu.

      Yeni bastan bir IHA dizayn edelim derseniz LHD’ye yetismeyebilir.

      Gerisi cok karisik yazilmis, anlayamadim. Kusura bakmayin

      Beğen

  3. Ustadim;

    Biz T-LORAMIDS projesi ile basindan beri uzun menzilli hava ve fuze savunma sistemi edinmeye calisiyoruz.

    THAAD bunun ust katman (balistik) fuze tarafini karsilayabilir sadece. Yani ilaveten bir hava savunma sistemi ihtiyaci yine olacaktir. Bundan dolayi eksiksiz bir cozum degil.

    Biz teknoloji transferi ve ortak uretim olmaksizin bir alimi dusunmuyoruz. Onlar da boyle bir durumda satmayi tercih etmezler.

    Stop-gap amaciyla da tercih edilemez. Hem yukarida acikladigim gibi hava savunma sistemi ihtiyacini karsilamiyor, hem 3 lancer ve 48 fuzeden olusan 1 batarya yaklasik 2 milyar USD uzerindeki fiyatiyla cok pahalli, hem de iki ayri sistem kullanmak yedek parca, lojistik ve bakim acisindan zorluklar icerecektir.

    Beğen

  4. Ustadim,

    Tesekkur ederim.

    THAAD ve ARROW bize satmayi “tercih edecekleri” bir sistem degil. Zaten T-LORAMIDS cagrisina basvuru da yapmadilar zamaninda.

    TF-X konusunda, zaten su anda BAE Systems ile gorusuluyor. “cenk” adli kullanici BAE olmazsa alternatiflerini ogrenmek istemisti ona istinaden ihaledeki diger iki firmayi yazdim.

    Beğen

    1. Üstadım

      1. “Thaad” ile ilgili “tercih” kelimesin bir az açıklarmısınız ? sistemin türkiyede yerli katılımla üretlip kısmi teknoloji transferi yapmaya sıcak bakmayabilirler ama sırf direkt alım için abd karar vericilerinin böyle bir karar vereceklerini nasıl açıklamak olur ? Türkiye direkt alım için (teknoloji transferi ile değil) bu ürünle ilgilenmiş mi hiç ?
      Bu uzun menszilli hava savunma sistemi de gerçekten hikayeye dönmüş.

      Buna benzer türkienin taarruz helikopteri ile en son tanışan bölge ülkesi olduğunu zikredebiliriz ; iran 1975-1979 yılları arası 202 kobra alarken türkiye 1990 larda yeni oyanmış ve soruna çarpmıştı.

      2.”bae” ile ilgili metinde kalın yazıda “anlaşma imzalanmadı” yazmış o yüzden bir işare edelim dedim.

      Beğen

  5. bilgi ve değerlendirmeleriniz her zamanki gibi mükemmel.
    Stamp sistemi muharebe alanlarında sınavdan geçmiş bir sistem olmadığı içi seçilmesi kaygı verici olmayacak mı ? Bu konuda mesela “thaad” ve ya “arrow” sistemi ile asla kıyaslanacak değildir en azından acil ihtiyaçlar için önce thaad gibi kabiliyetli bir sistemimiz olmalıydı maalesef gelecek 4-6 yılda hava sahamız yeterli bir şekilde korunucağı zor görülüyor .

    stelth uçak konusunda da “saab-airbus” asla bae ile kıyaslanacak seviyede değildir. Bae abd ordusunun techizatının önemli kesimini abd şirketleri ile rekabet edib ihale kazanır ve üretiyor bu çok yüksek teknolojisi olduğunu ispatlıyor ayrıca “bae systems” f-35 projesinde de deneyimli ve yüksek derecede proje üretimine katılıyor. Bae seçilirse çok doğru oluyor.

    Beğen

  6. özgün helikopter için neden 2.5 sene daha beklenmesi gerektiğini anlamadım. zaten 10 senedir beliyoruz, bu zaman aralığında proje ile ilgili bütün alt yapıyı muhtemelen hazırlamışızdır. 2.5 senelik arada hazırlamamız gereken ne kaldı?

    bu arada BAE system ile anlaşma imzalanmazsa, tfx projesi için çalışabileceğimiz başka bir ortak var mı? özgün helikopter projesi kapsamında skorsky’i türkiye’de ürettigimiz gibi, tfx projesinde de f-16’yı türkiye’de üretebilme imkanımız var mı? zaten hali hazırda en çok f-16 sahibi ülke olarak, yeni f-16ları türkiye’de yaparak yeterli deneyime sahip olabiliriz. şu an stealth teknolojisi bize hayal zaten. öyle birşey yapamayacağımız belli ama standart f-16lar yapabiliriz.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Ozgun helikopter Sikorsky degil. Yazilarim icinde ararsaniz bulabilirsiniz. Orada proje kapsaminda yapilmadi gerekenleri bulabilirsiniz.

      BAE Systems haricinde Airbus ve Saab var.

      F-16 1970’lerde baslayan proje TF-X projesi ile edinilecek ucaklar ise 2030’dan en az 2070’e kadar gorevde olacaklar. 100 yillik teknoloji ile mi savunma yapacagiz 2070 yilinda?

      Beğen

    1. Tabii ki ustadim,

      Ancak stresli ortamlardaki bilincalti etkisini gozardi etmeyiniz.

      Bilmiyorum sizin hic basiniza geldi mi, ancak psikologlar bu konuyu cok ornek verirler.

      Surekli kendi ortaminizda hangi konulardan bahsederseniz, TV gibi, dusunme zamaniniz olmayan, stresli ortamlarda, yalan soyleyip hatirlayamama riskine karsi, bilinc alti en dogruyu ornekmis gibi verir.

      Beğen

Yorum bırakın