Gecen Hafta Neler Oldu? 17/10/2016-30/10/2016

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı basın açıklaması

SAVUNMA SANAYİİ İCRA KOMİTESİ, GÜNDEMİNDE YER ALAN KONULARI GÖRÜŞMEK VE BUNLARLA İLGİLİ KARAR ALMAK AMACIYLA SAYIN BAŞBAKANIMIZIN BAŞKANLIĞINDA TOPLANMIŞTIR. TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLEN KONULAR VE ALINAN KARARLAR AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR:

SN. BAŞBAKANIMIZIN BAŞKANLIĞINDA YAPILAN İLK İCRA KOMİTESİ TOPLANTISI OLMASI MÜNASEBETİYLE, ÖNCELİKLE MÜSTEŞARLIĞIN GÖREV ALANLARI VE TEDARİK FONKSİYONLARI İLE SAVUNMA SANAYİİ DESTEKLEME FONU’NUN SON DURUMU HAKKINDA BİLGİ ARZ EDİLMİŞTİR.

MÜTEAKİBEN, DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN PROJELERDE AŞAĞIDAKİ KARARLAR ALINMIŞTIR:

ÜRETİMİNDE ORTAĞI OLDUĞUMUZ MÜŞTEREK TAARRUZ UÇAĞI (JSF) PROJESİ KAPSAMINDA, ÜLKEMİZ ADINA ALIMI PLANLANAN UÇAKLARIN İLK PARTİ İMALATLARI BAŞLAMIŞ OLUP, TESLİMATLAR 2018 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAKTIR. BU KAPSAMDA İKİNCİ PARTİ SİPARİŞİ KARARA BAĞLANMIŞTIR. TESLİMAT 2021-2022 ARASINDA GERÇEKLEŞECEKTİR.

İLAVETEN;

ELEKTRONİK DESTEK (ED) SİSTEMİ PROJESİ,

PORTATİF KARIŞTIRICI SİSTEM TEDARİKİ PROJESİ,

YENİ NESİL HAFİF ZIRHLI ARAÇ GÜÇ GRUBU GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ,

MİLLİ MÜŞTEREK ELEKTRONİK HARP BİLGİ BANKASI (MMEHBB) PROJESİ,

ELEKTRONİK HARP KOMUTA, KONTROL VE KOORDİNASYON SİSTEMİ (EHKKKS) PROJESİ,

TSK SİBER SAVUNMA MERKEZİ (SİSAMER) PROJESİ,

GELİŞTİRİLMİŞ GİZLEME AĞI PROJESİ,

UZUN UFUK LOJİSTİK DESTEK PROJESİ,

KOMUTA KONTROL UÇAĞI (KKU) LOJİSTİK DESTEK PROJESİ,

DZ.K.K.LIĞININ MUHTELİF İHTİYAÇLARI KAPSAMINDA GEMİ TEMİNİ VE SEAHAWK HELİKOPTERLERİNİN MODERNİZASYONU PROJESİ,

KAPSAMINDA SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BAŞLANMASI HUSUSUNDA MÜSTEŞARLIĞIMIZ YETKİLENDİRİLMİŞTİR.

AYRICA ÜRÜN ODAKLI ALT SİSTEM, BİLEŞEN VE TEKNOLOJİLERİN KAZANILMASI HEDEFİYLE TEKNOLOJİK YETKİNLİK DÜZEYİNİN İLERİ SEVİYELERE TAŞINABİLMESİ İÇİN AR-GE’YE AYRILAN YILLIK KAYNAĞIN ARTTIRILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR.

Savunmada milli projeler hızlanıyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantıda özellikle Rusya ile yeni döneme giren ilişkiler çerçevesinde, başta uzun menzilli füze savunma sistemi olmak üzere yürütülecek projelerle başta havacılık olmak üzere milli projeler değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca, ATAK helikopterleri için yerli motor geliştirilmesi ve kurulması için geri sayımın başladığı ‘Milli Uzay Ajansı’nın görev alanına girecek konularla FETÖ’nün darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan askeri birliklerle ilgili detaylar da görüşüldü.

Türkiye’nin en önemli milli savunma projelerinin masaya yatırıldığı toplantıda, çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk milli jeti TF-X Projesi’nde gelinen nokta ve İngiliz motor devi Rolls Royce’un, ‘ortak üretim’, ‘bilgi-teknoloji taransferi’ ve ‘üçüncü ülkelere satış’ haklarının Türkiye’de bulunmasını da öngören, ‘jet motoru üretimi’ teklifi de değerlendirildi.

F-35A Muharip Filo Yolda

SSİK’de JSF uçağına ilişkin önemli bir karar alındı. Türk F-35 uçaklarının imalatının başladığı bilgisi açıklamada doğrulanırken, teslimatların 2018 yılında başlayacağı bilgisi de paylaşıldı.

SSİK açıklamasında, “Bu kapsamda ikinci parti sipariş karara bağlanmıştır. Teslimat 2021 – 2022 arasında gerçekleşecektir.” ifadesine yer verildi. Türkiye bu güne kadar 2+ 4 + 8 olmak üzere toplam 14 adet sipariş vermişti. Açıklamada yer alan ikinci parti sipariş 2021 yılında ilk F-35 muharip filoyu kurmaya yetecek miktarda uçağın siparişini kapsıyor. İkinci muharip filonun ise 2023 yılına hazır olması planlanıyor. Son uçağın 2031 yılında tamamlanması bekleniyor.

İlk Filo Malatya Erhaç’ta aktif hale gelecek.

Seahawk’lara Temren gücü

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 28 Ekim tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) SeaHawk helikopterlerinin (S-70B) modernize edilmesine karar verdi.

Modernizasyon çerçevesinde Temren Projesi ile ROKETSAN’ın UMTAS Füzesi helikoptere entegre edilecek. Bir dönem Mızrak-D olarak da adlandırılması düşünülen füzenin adapte edilmesine Temren projesi adı verildi.

Temren’in hedefi suüstü platformları olacak. Sistemin ilk test atışları geçtiğimiz yıl Karadeniz üzerinde başarıyla gerçekleştirilmişti. Temren ROKETSAN’ın sekiz km menzilli UMTAS Anti-tank füzesinden geliştirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 25 adet SeaHawk S-70B helikopteri bulunuyor.

Kara Kuvvetleri’ne 16 yeni milli İHA

Kara Kuvvetleri Komutanlığının keşif, istihbarat ve belirlenen hedeflerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla ihtiyaç duyduğu 16 İHA ile ilgili yer sistemlerinden oluşan 4 Taarruzi Taktik İHA Sistemi’nin tedariki ve sistemlerin işletilmesi için gerekli ürün, hizmet ve altyapı kurulum işlemlerinin karşılanmasına yönelik sözleşme, 13 Mayıs’ta Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Baykar Makine arasında imzalandı.

Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığına 8 İHA ve ilgili yer sistemlerinden oluşan ilk paket, 17 Ekim 2017’de teslim edilecek. Aynı şekilde ikinci paketin 17 Haziran 2018’de Kara Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulması planlanıyor.

Öte yandan, 8 İHA, güçlendirilmiş kanat konfigürasyonu ile hazirandan bu yana terörle mücadele bölgesinde etkin kullanılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü İkinci paket Taarruzi Taktik İHA Sistemi’nin teslimatının ise eylül ayında yapıldığı belirtildi. Ayrıca, EGM tarafından talep edilen ilave 3 Taktik İHA Sistemi’nin (Yazar notu: 12 adet) tedarikine yönelik sözleşme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Savunma Sanayii İcra Komitesinin onayının ardından başlatılacak Jandarma Taktik İHA Tedarik Projesi ile biri opsiyon olmak üzere toplam 12 İHA (Yazar notu: 3 sistem) ve ilgili yer sistemlerinin tedarik edilmesi planlanıyor.

İşte TSK’nın yeni silahı: Sapan

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dün akşam şahsi twitter hesabından yerli ve milli elektro manyetik silah SAPAN’ın fotoğraflarını paylaştı.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan’ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı.

Hürkuş’un İnsansız versiyonu yolda

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) Hürkuş’un insansız versiyonu için çalışmaya başlama direktifi verildi. Uçağın bir anlamda rüştünü ispat etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden gelen talep doğrultusunda bir araştırma çalışması başlayacak.

Buna göre Hürkuş’un yüksek taşıma kapasitesinden yararlanmak üzere insansız versiyonu geliştirilecek. Bu çerçevede TUSAŞ/TAI’nin her ikisi de özgün olan ANKA ve Hürkuş projelerinden elde edilen bilgi birikimi bir potada eritilerek yeni bir ürün çıkarılacak.

Hürkuş’un insansız hale gelmesiyle üretim sürecindeki bazı detaylı prosedürlere gerek kalmazken hali hazırda 1500 kg faydalı yük taşıyabilen uçaktan bazı sistemler çıkacak, yerlerine yeni sistemler gelecek. Pilotlu uçan Hürkuş’taki fırlatma sandalyesi, kabin için gösterge, kabin içi basınç, kabin için oksijen üretim cihazı, gaz kolu, levye, aydınlatma tertibatı ve iletişim sistemlerine gerek kalmazken uçağa sensörler, uzaktan komuta sistemleri ve yeni tip uçuşa hizmet verecek navigasyon ve görev bilgisayarları gelecek. Kabini oldukça boşalacak uçağın yeni sistemlerle eski ağırlığa ulaşmayacağı ve yük taşıma kapasitesinin artacağı değerlendiriliyor.

TUSAŞ/TAI’nin üzerinde çalışmaya başladığı mühimmat kullanan C versiyonu bu İHA ile birleşirse Hürkuş’un İHA versiyonu aynı zamanda silahlı olacak demektir.

HÜRKUŞ kabul testinden geçti

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme (HÜRKUŞ) Projesi kapsamında TC-VCH kuyruk numaralı birinci prototip uçağının kabul faaliyetinin 14 Ekim’de başarı ile tamamlandığı bildirildi

Proje kapsamında geliştirilen 2 nolu prototip uçağın kabulünün aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

SSM tarafından HÜRKUŞ uçağının silahlı (HÜRKUŞ-C) versiyonu için çalışmalar başlatıldı.

Silahlı İHA Görevini Başarıyla Yerine Getiriyor

Bayraktar TB2 taktik insansız hava aracından geliştirilen Roketsan üretimi Milli Akıllı Mühimmat (MAM-L) kullanan Bayraktar TB2 SİHA terörle mücadele görevini yetirine getiriyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada silahlı insansız hava araçlarının son iki ayda 72 teröristi etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Ares Tersanesi’nde inşa edilen 3 adet devriye botu, Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildi

Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı için tasarlanan 5 adet ARES 75 HERCULES, 10 adet ARES 110 HERCULES ve 2 adet ARES 150 HERCULES sınıfı toplam 17 adet botun ilk partisi olan 3 adet (ARES 75 HERCULES botlarından 2 adet ve ARES 110 HERCULES tipi botlarından 1 adet) devriye botu, seyir testlerinin geçen ay tamamlanmasıyla birlikte, 8 Ekim 2016 tarihinde Antalya Limanı’nda yüklenerek Katar’a doğru yola çıktığı ve geminin akşam saatlerinde Katar’ın Hamad Limanı’na  yanaşarak botları denize indirdiği ve Katarlı yetkililere kesin tesliminin yapıldığı kaydedildi.

Antalya merkezli Ares Tersanesi’nde inşa edilen 24 metre boyunda, 5,70 metre genişliğinde, 59 ton ağırlığında ve 38 knot (70 km) hız yapabilen ARES 75 HERCULES devriye botlardan 5 adet üretilirken; 34,5 metre boyunda, 7,50 metre genişliğinde, 117 ton ağırlığında ve 30 knot (55 km) hız yapabilen ARES 110 HERCULES devriye botlarından ise 10 adet inşa edileceği öğrenildi. Öte yandan 48 metre boyunda, 8,90 metre genişliğinde 245 ton ağırlığında ve 30 knot (55 km) hız yapabilen ARES 150 HERCULES tipi devriye botlarından ise 2 adet inşa edileceği ve botlarda Aselsan’ın ürettiği 30mm muhafız ve 12,7mm Stamp komutalı stabilize silah sistemleri bulunduğu belirtildi.

Türkiye ile Ukrayna, ortak ‘askeri araç’ üretimi için kolları sıvadı

Türkiye ile Ukrayna savunma alanında işbirliğine yönelik girişimlerini sürdürüyor. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Kiev’de dün Ukraynalı yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Aleksandr Turçinov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ukrayna’nın zırhlı araçlar, füze, insansız hava aracı ve diğer askeri araçların üretimi konularında çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili ortak çalışma grubu kurulduğunu belirten Turçinov, Ukrayna savunma sanayine Türkiye’den yatırım çekilmesine yönelik girişimlerde bulunulduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Savunma İşletmesi Ukroboron Prom bünyesindeki Ukrinmaş şirketi ile Havelsan Hava Elektronik Sanayi, daha önce ortak radar üretimi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Suriye sınırında modüler duvar çalışmaları sürüyor

Suriye’deki iç savaş nedeniyle sınır hattında yaşanabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek ve silahların etki alanını daraltmak amacıyla Hatay’ın Yayladağı bölgesinde başlatılan modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları, Kilis’e kadar ulaştı.

Sınır hattı için 3 metre uzunluğunda 4 metre yüksekliğinde ve 7 ton ağırlığında üretilen beton bloklar, aynı zamanda bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına da olanak sağlayacak.

Bölgeye kurulan 8 metre yüksekliğinde zırhlı kulelere yerleştirilen akıllı silahlar ve otomatik anons sistemiyle de yasa dışı geçişlerin engellenmesi amaçlanıyor.

Sınır hattında güvenliğin sağlanması amacıyla 911 kilometrelik alanda başlatılan modüler duvar örme ve akıllı kule çalışmalarının Fırat Kalkanı Harekatının ardından hızlandırıldığı belirtildi.

Yerli bot için geri sayım

Türk denizlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla üretilecek süratli devriye botunda çalışmalar sürüyor. İhalesi yapılan ve teklif değerlendirme sürecinde olan projede sözleşme yıl sonuna kadar imzalanacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tesisleri ile yüzer ve dalar unsurlarını barındıran üslerinin denizden güvenliğini sağlamayı amaçlayan proje kapsamında 8 adet süratli devriye botu yurt içinde tedarik edilecek.

12 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ihaleye çıkarılan projeye 25 Mart 2016 tarihinde ARES Tersanecilik San. ve Tic. A.Ş. ve Yonca-Onuk Adi Ortaklığı tarafından teklif verildi. Teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan proje için Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararı bekleniyor. 2016 yılı son çeyreğinde sözleşmenin imzalanması hedefleniyor.

Göktürk-1 Koruou Fırlatma Merkezi’nde

İtalya’nın Telespazio S.p.A. firması ana yükleniciliğinde Fransa’nın Thales Alenia Space firması tarafından Cannes/Fransa tesislerinde üretim, montaj ve entegrasyonu gerçekleştirilen ve ardından TAI’nin Akıncı yerleşkesi içerisinde yer alan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri tamamlanan Göktürk-1 uydusu 5 Aralık 2016’da yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine 24 Ekim’de Antonov An-124 kargo uçağı ile getirildi.

Ayrıca Göktürk uydusunu uzaya taşıyacak olan Arieanespace firması Vega roketinin montajına da başlanıldı.

Aselsan ile Roketsan Arasında Sözleşme İmzalandı

ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, ASELSAN ile Roketsan arasında bir yurt içi son kullanıcı ihtiyacına yönelik olarak Komuta Kontrol ve Haberleşme Sistemi tedariki için 21 Ekim’de 24 milyon 500 bin dolar tutarında sözleşme imzalandığı belirtildi.

Proje teslimatlarının 2017-2021 döneminde tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Aselsan, EURONAVAL 2016’da

ASELSAN, Paris’te düzenlenen EURONAVAL 2016 Fuarına ilk defa katılarak ürünlerini sergiledi.

Fuarda Sualtı akustik alanında; Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA) ve yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden Torpidoya Karşı Torpido (TORK) ürünlerinin yanı sıra uluslararası pazarda ilk defa görücüye çıkardığı öz kaynakları ile geliştirip ürettiği SONOBOY ve INTERSEPT SONAR ürünleri katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

Ayrıca, ASELSAN’ın Uzaktan komutalı silah sistemleri ailesinden 30mm uzaktan komutalı stabilize silah sistemi (MUHAFIZ) ile Füze Fırlatma Sistemleri ailesinden MILAS (LMM Füze Fırlatma Sistemi) sistemi de fuarda yer aldı.

Savunma sanayisinde milli yazılıma geçiliyor

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay: Bize, PARDUS’un savunma sanayisinde, öncelikli olarak MSB, SSM, TSK Güçlendirme Vakfı şirketleri, bakanlığın ilgili ve bağlı kuruluşları ve kuvvet komutanlıklarında yaygınlaştırılması yönünde talimat verildi.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, verilen talimat doğrultusunda savunma sanayisinde milli işletim sistemi PARDUS’a geçişi sağlamak için çalışma başlattıklarını bildirdi. Şirket bünyesinde gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Atalay, gelecek yıldan itibaren diğer kurumlarda yaygınlaştırma faaliyetleri yürüteceklerini belirtti.

Milli işletim sistemi olan PARDUS’un yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, idame ettirilmesi konusunda TÜBİTAK’la çalışacaklarına değinen Atalay, “Öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ilgili ve ilişkili kurumları, savunma sektörü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) öncelikli olarak PARDUS’un yaygınlaştırılması konusunda bir anlaşma imzaladık.” diye konuştu.

Atalay, milli bir işletim sisteminin geçişinin diğer sistemlerin lisans maliyetlerinin çok altında olduğuna dikkati çekerek, “Milli bir işletim sistemimiz varken neden onu kullanmayalım, niye dışarıya bir işletim sistemi için kaynak aktaralım.” ifadesini kullandı.

Atalay, bir diğeri önemli gerekçenin ise güvenlik olduğunu vurguladı. Siber güvenlik, bilgi güvenliği, iletişim güvenliği denilince akıllara mevcut işletim sistemleriyle ilgili soru işaretleri geldiğini, kaygılar oluştuğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

“Milli işletim sistemiyle bu kaygıların ortadan kaldırılması ve bir arka kapı kaygısı duyulmaması kritik önemde. Özellikle kritik altyapı ve kurumlarda milli işletim sistemine sahip olmak bütün ülkelerin istediği bir şey. Pek çok ülke de bu konuda çalışmalar yapıyor.”

SSM, Hafif ve Ağır Silah Mühimmatının Yurt İçinde Yapılabilirliğine İlişkin BİD Yayınladı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 26 Ekim’de İnternet sitesinden, Hafif ve Ağır Silah Mühimmatlarının Yurt İçinde Yapılabilirliğine İlişkin Bilgi İstek Dokümanı (BİD) duyurusu yayımladı.

Detay bilgi için : http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/projeDuyurulari/Sayfalar/10262016_Muhimmat_BID_Duyuru.aspx

Gecen Hafta Neler Oldu? 17/10/2016-30/10/2016’ için 11 yanıt

  1. Mrb Turan Bey
    Yazılarınız haricinde Twitter hesabınızı da ilgiyle takip ediyorum.
    Son twitlerinizden birinde son 2016 yılı (tüm) F35 siparişinin 32,toplam siparişin 38 olduğunu yazmışsınız. Yalnız aşağıda linkini verdiğim haberden dolayı,ayrıca diğer haberlerde net bir sayı olmamasından kaynaklı, 2016 yılı siparişinin 24, şu ana kadar ki toplam siparişin 30 olduğu gibi bir izlenim edindim.
    http://m.milliyet.com.tr/son-dakika-milli-savunma-gundem-2337537/

    Yani 2014:2, 2015:4, 2016:24
    Toplam sipariş=30
    Haberde geçen “önceki sipariş 6, son sipariş 24” ile de uyumlu oluyor. Önceki sipariş ile kasıt 2016 1. parti olsaydı ,rakamın 8 olması gerekirdi. Bakanın tarihsel açıdan overlapping bir rakam söyleme ihtimali olsa da (siyasilerimiz konularına çok hakim olmadıklarından) küçük bir proje olsa hatalı telafuz etme ihtimali olurdu derdim ama böylesine önemli bir projede pek tahmin etmiyorum.
    Tabii ÜMİDİM sizin rakamınızın doğru olması.
    ——o——
    Haber özetlerinizde diğer bi bahsi geçen hafif/ağır müh. üretimi haberi çok sevindirici bir haber. Çünkü küçük silah sistemlerini her ne kadar daha az okusam da, MKEK in ürün gamını incelediğimizde yetersiz kaldığını düşünmekteyim.
    TSK nin envanterindeki tank topu,top,havan, gun, GTT,roket çap ve çeşitleri düşünüldüğünde gelişmiş ülkelerin kullandığı mühimmat türlerinden sadece temel mühimmat çeşitlerinin üretilebildiği, güdümlendirilmiş top mermisinden tutun menzili arttırılmışına, HE,HEAT, mayın yayan, Cluster munition, termobarik, anti personel roket veya mermi/fişek ve benim şimdi aklıma gelmeyen bi çok mühimmat türünü ne yazıkki üret(e)mediğimizi ya da çok azına yeni başladığımızı görmekteyiz.
    Tabii proje Ümit ettiğimiz gibi bu tip bir çok mühimmatı üretmek veya araştırmak için başlatılmıştır umarım.
    Bu projenin neleri kapsadığını merak ediyorum gerçekten ki TSK envanterindeki
    Havan 81,107,120 mm (60 ı saymadım)
    Top 105,155,203 mm (özellikle 155 için modern mühimmat çok önemli, ha istenirse 203 için de neden olmasın da yaparlar mı bilmem)
    Tank topu 105,120 mm ki bildiğim kadarı ile 120 mm mühimmatını Almanya’dan alıyoruz. Yaklaşık ifade edersem kendi tank mühimmatımızın modern diyebileceğimiz kısmını ne yazık ki üretemiyoruz. (Bildiğim kadarıyla. Yanlış bilgi vermek kesinlikle istemem, eğer durum böyle değilse kusurumuz affola.)
    GTT 57,75,106 mm
    Gun ve Hava Savunma Gun 20,25,30,35,40 mm burdada Korkut’ta da gördüğümüz üzere 35 mm müh. çeşidi var. Özellikle büyük kalibrede mühimmata özellik kazandırıp, çeşitlendirmek mümkün
    Denizde 76,127 mm
    Rpg ve LAW da çeşitli başlıklar
    Şuanda dışarıdan aldığımız Sovyet/Rus mühimmatları 7,62×39-51-54 mm,12,7 mm vd.
    Gibi mühimmatın çeşitlendirilebileceği veya en azından temel mühimmatın üretiminin arttırılabileceği çok çok faydalı işler yapılabilir.
    Çeşitlendirme/Modernleştirme konusunda 2 güzel örnek Sovyet/Rusların RPG-7 ye ait ~10 kadar başlık üretmesi ve
    ABD nin Mk-19 bombaatarlarına ait 40mm müh.nı namludan çıkışta programlanabilir, zaman ayarlı hale getirip (aynı yüksek kalibreli hava savunma mermileri gibi) etkinliğini birkaç kat arttırması (sütre arkasındaki düşmanı vurmak için sütreyi delmek yerine mermiyi düşmanın üstüne nişanlayıp üstünde patlamasını sağlayacak şekilde silah+mermi programlanıyor) ve bu son model (Mk-? şimdi aklıma gelmedi ) ordu ve marine lerin çoğu birliğinin env. ne katması.
    Savunma Sanayi konularında TSK nin modern mühimmat çeşitleri eksiği ve temel mühimmatlara ulaşımı ne yazık ki yeterince konuşulan konulardan değil.
    İnşallah bu proje bu eksiğimizi kapatma yönünde güzel bi adım olur.
    ——o——
    Turan Bey her zaman ki gibi gene uzun yazdım, bi konuya daha değinmek/sormak isterim.
    Diğer bir haber özetinde geçen İHA konusunda 8 ihanın kanat yapısının güçlendirdiği yazılmakta
    Bu 8 ihanın tümü KKK nin aldığı 12 İha dan mıdır, yoksa EGM nin aldığı ilk parti 3 İha ve Baykarın (elinde Mam-l denemelerinde kullandığı kaç iha varsa) elindeki şirket ihalarının toplamı olan 15+Baykar şirket iha sayısı içinden 8 adet mıdır? Merak konusu.
    Ümidim KKK nin ihalarının silahlandırılmış olması, çünkü Baykardan her ne kadar hizmet alımı yapılsa da KKK nın kendi askeri çevriminde kullanım (gizlilik açısından) daha iyi olur. Burdan şirket ile ilgili olumsuz bir şey söylediğim anlaşılmasın, fakat askeri operasyonların sadece askeri+ilgili bürokrat ve siyasilerce yönetilmesi en idealidir.
    Ayrıca EGM nin alacağı 3 opsiyonel sistemin Anka-B olacağını ve EGM toplam iha sayısının 15 olacağını okudum (zannedersem TRMilitary di veya forumdaki bir haber linkinde)
    Doğruluğu nedir, bilginiz var mı?

    Toplam hizmetteki ve sipariş edilen İHA lar (sistem sayısı DEĞİL) ile ilgili şöyle bi tablo ortaya çıkıyor. Sizin bilginiz ile uyuşuyor mu?

    HvKK: (Elde) 8-9 Heron(Gözcü-1)
    (Hizmet alımı) 2-3? Anka-A
    (Sipariş) 3 Anka-B (Prototip)
    (Sipariş) 10 Anka-S (Satcom)

    DzKK: (Proje) 26 sistem= ? GİHA (Gemi konuşlu İHA). Şu anki durumu belirsiz

    KKK: (Elde) 12 Baykar TB2 (? adeti kanat güçlendirmesi ile silahlı hale geldi)
    (Hizmet alımı) 2-6? Vestel Karayel (Kaç adet olduğu ve kaçının silahlı olduğu ?)
    (Sipariş) 16 Baykar TB2 (Silahlı)

    JnGK: (Sipariş) 6+(6 opsiyon)=12
    Büyük ihtimal Baykar TB2 (Silahlı ?)

    EGM: (Elde) 3 Baykar TB2 (Silahlı ?)
    (Elde) 3 Baykar TB2 (Üstteki habere göre Silahlı)
    (Sipariş) 9 Anka-B

    Baykar: (Test+Hizmet alımı) ? Adet Baykar TB2 (Silahlı)

    ——o——

    -Özellikle İHA konusunda tek erin kullanabileceği kamikaze İHA ların biran önce geliştirilmesinin tamamlanması ve yeterli sayılarda envantere girmesi,
    -SSM nin tugay/tabur düzeyinde kullanılan RQ-21 Blackjack, Boeing ScanEagle, RQ-7 Shadow tarzı daha küçük İHA ların da geliştirilmesi veya acil ihtiyaç miktarı kadarının satın alınması konusunda proje/ihale açması (Arazideki komando veya hudut Tugay/Taburlarına taktiksel katkılarının muazzam olacağını düşünmekteyim. Acil ihtiyaç 10 sistem=40 iha ScanEagle, TSK (KKK,DzKK,JnGK) uzun dönem ihtiyacı olarakta ~40 sistem=160 İHA ScanEagle,RQ-7 veya geliştirilecek yerli muadilleri)
    -Havadan veya Yerden ateşlenen dolanan mühimmat geliştirme projesinin açılması
    -Guided small diameter bomb SDB geliştirmesi + acil ihtiyaç alımı (Gene karşımıza çıkan bir mühimmat problemi. Her şey silah değil, atacakta bi şeyler lazım. Özellikle de böyle güdümlü tarzda, asimetrik tehditlere uygun, düşük yoğunluklu çatışmalara uygun, bolca kullanılabilecek tarzda)

    Gibi projelerin başlaması/tamamlanması haberlerini dört gözle beklemekteyiz.
    Bu tip projeler zannımca TSK nin elini sahada taktiksel (hatta stratejik manada dememiz bile yanlış olmaz) çok çok güçlendirecek, TSK yı rahatlatacaktır.
    2-5 sene zarfında bu 4 projenin başlaması-tamamlanmasını görmek dileğiyle.

    Turan Bey, gene uzun oldu, ama sık yazamıyorum, kusura bakmazsınız umarım.

    Bol bol güzel ve tamamlanmış Sav. San. haberleri duymak dileğiyle
    İyi Akşamlar

    NeoF81

    Beğen

  2. Abi yukarıdaki haberde ”Modernizasyon çerçevesinde Temren Projesi ile ROKETSAN’ın UMTAS Füzesi helikoptere entegre edilecek” yazılmış. ben Temren’in başlı başına farklı bir füze olduğunu sanıyordum ama haberde aslında bu füzenin UMTAS olduğunu söylüyor. acaba haberde bir yanlışlık mı var yoksa gerçekten öyle mi? yani temren aslında umtas mı?

    bu arada ağır ve hafif silah mühimmatından kasıt mermi mi? yani tabanca, tüfek, makinalı tüfek, 20mmlik top, 30mmlik top mermileri mi? eğer öğleyse MKE zaten bu mermileri üretiyor sanıyordum. SSM tarafından bilgi istek dökümanı yayınlanmasına şaşırdım.

    en çok sevindiğim haber ise UKRAYNA ile ortak savunma projeleri konusunda anlaşmak oldu. her ne kadar haberde sadece zırhlı askeri araçlardan bahsedilmiş olsa bile, ileride motor(tank motoru ve gemi motoru) konularında da ortak bir çalışma olacağını düşünüyorum. inşallah sayın ismail demir bu motor konusunu ukraynalı mevkidaşıyla konuşmuştur. eğer konuşmamışsa motor konusunda hep kindar küfürbaz almanlara ve içten pazarlıklı kurnaz ingilizlere muhtaç kalıp duracağız. ingiliz ve alman’a muhtaç kalmaktansa, ülkece yanıp yok olmak daha onurlu ve tercih edilesi bir duruş.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Temren, UMTAS teknolojisi uzerinden gelistirilecek farkli bir fuze.

      MKEK’nin alternatifi olmasi iyidir. Ayrica farkli muhimmat projeleri de baslatilacaktir.

      Haberde Ukrayna ile zirhli araclar haricinde fuze ve IHA da diyor. Ustelik hepsinin aciklanmasi beklenmeyen 40’in uzerinde proje var. Anlasabilirsek ve devam ederse cok guzel projeler cikacaktir, merak etmeyin

      Beğen

  3. Ustadım
    insanzız Hürkuş’un, uçuş tipinin değişeceği konusunda mutabıkız sanırım. Ben de diyorum ki; kanatlar bu yeni tip uçuş için uygun değil, kısa kalıyor. Biraz daha uzun olsa daha verimli olurdu. Sizce ?

    Bir sorum var;
    Herkesin öve öve bitiremediği F-35 ABD’nin 10 yıldır kullandığı ve benim fikrime göre başka ülkelere kolay kolay satmayacağı F-22 Raptor’dan daha iyi bir uçak mı? Bence hayır ama emin olmak için size sordum.
    Benim gözümde F-22 = F-15, F-35 = F-16 Uçuş/görev tipi olarak değil ”kıymet” olarak karşılaştırdım.

    F-35 gerçekten çok güzel bir uçak beğenmedim sanmayın, sadece herkes ”Dünyada bir numara” diyor da acaba gerçekten de öyle mi?

    Beğen

    1. Ustadim,

      F-22 ve F-35 farkli gorevler icin farkli ucaklar, karsilastirilamaz. Ayrica onlar birbirinin yerine degil birlikte de gorev yapacaklar.

      F-35 ABD de F-16 (belki de ilaveten A-10) larin yerine gelecekse de bizde F-4’lerin yerine gelecek

      Beğen

  4. Ustadım 8 güçlendirilmiş IHA mı yoksa kanat(4 IHA) mı? 8 IHA teyitli bilgimi?
    Temren blok1 17km Temren blok2 30km menzillerin bir aslı varmı?

    Beğen

  5. üstadım TSK ve kolluk kuvvetleri hali hazırda olan yüzlerce projeler tamamlandığını var sayarsak bir çoğu 2020 lerde bitiyor gibi UK ve FR ye askeri teknoloji kabiliyetinde yaklaşabilirmiyiz?

    Beğen

      1. 2020’lere üretilecek olan tank, uçak, denizaltı v.s. saha için ikişer örnek ile girip, gelecek olan feedbackler ile 2030’da üretim mantıklı görünüyor. Sonuçta zengin bir ülke değiliz ve başarısız, askıya alınmış, ötelenmiş, fabrikası kapatılmış projelere milletin sabır göstereceğini zannetmiyorum :).

        Bir de bu Ukrayna bizim için mükemmel bir partner hakikaten. Bundan sonra her hafta Ukrayna ile ilgili ortak proje duyarsam şaşırmam.

        Kalın sağlıcakla.

        Beğen

Yorum bırakın