Gecit Toreninde Sergilenen Kuzey Kore Balistik Fuzeleri

Gunes Gunu ve Juche Takvimi

Kuzey Kore’nin kurucusu kabul edilen Kim Il Sung’un dogumgunu olan “Gunes Gunu” Kuzey Kore’de bir milat olarak goruluyor ve ulusal bayram olarak kutlaniyor. Hatta bu yuzden ulke, onun dogum tarihini Juche 1 olarak kabul ettikleri bir Juche takvimi kullaniyor.


Her yil oldugu gibi Juche 105 de, 15 Nisan 2017’de, Kuzey Kore’nin baskenti Pyongyang’da buyuk ve bilindik abartili sahnelerin sergilendigi torenlerle kutlandi.

Gerilim

Ancak, ABD ile Kuzey Kore arasindaki cekismeler ve karsilikli savas tehditleri bu yilki torenlerin yabanci basin, uluslararasi guvenlik uzmanlari ve biz savunma sanayi arastirmacilari tarafindan daha merakla takip edilmesine sebep oldu.

Toren

Toren icin davet edilen 200’den fazla yabanci gazeteci gizemli bir sekilde cep telefonlarini otelde birakmalari talep edilerek(!) toren alanina goturuldu ve goruntu almalarina izin verildi. Ayrica torenler devlet televizyonu KCTV ve onun youtube kanali uzerinden (240p cozunurlukte) canli yayinlandi.

Sadece bunlar bile yeni silahlar sergileyeceklerinin gostergesi idi.

Nitekim sergilendi de…


Turkiye saati ile 04.26 ya da yerel saat ile 09.56. Kim Jong Un bir Mercedes(!) limuzin ile toren alanina gelip halki selamladi ve toren basladi. Bu sirada askerler ve halk “manse” yani “cok yasa” diye bagirdilar.

Once piyadeler, tankcilar, denizciler, havacilar, ozel kuvvet personeli, universite ogrencileri ve siviller gecis yapti. Daha sonra da tanklar, zirhli personel tasiyicilar ve mobil topcu birlikleri sahne aldi. Bu sirada pervaneli ucaklar ve 5 adet MIG de basit bir hava gosterisi sergiledi.

Balistik Fuzeler

Bu sene sergilenen balistik fuzeler de, her zamanki gibi, silahlarin en son safhasinda sirasiyla gecis yaptilar.


KN-11 ya da diger adiyla Pukkuksong-1. 900 km menzilli, cift kademeli, kati yakitli bir SLBM (denizalti konuslu balistik fuze).

Ilk olarak 2014 yilinda sivi yakitla test edilmeye baslandigi ama basarili olmayinca 2016’da kati yakita gecis yaptigina inaniliyor. Son zamanlardaki basarili testleri 2020’ye kalmadan operasyonel olabilecegini dusunduruyor.

Daha once cok gorulmesine ragmen, ilk defa bir gecit toreninde sergilendi.


KN-15 ya da diger adiyla Pukkuksong-2. Azami 2.000 km menzilli, cift kademeli, kati yakitli bir mobil MRBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabildigine inaniliyor.

Kuzey Kore’nin ilk soguk firlatma/kati yakitli balistik fuzesi. Ayrica paletli aractan firlatilabilen ilk Kuzey Kore balistik fuzesi olmasi da onu degerli kiliyor. KN-11’in kara konuslu varyanti da deniliyor.

Ilk olarak Subat 2017’de, basarili bir test gerceklestirince cok ilgi cekti ve Kuzey Kore’nin bu kabiliyetleri kazanmasi da takdir topladi.

Ilk defa bir gecit toreninde sergilendi.


BM-25 ya da diger adiyla Musudan. 2.500-4.000 km menzilli, tek veya cift kademeli, sivi yakitli bir mobil IRBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabildigine ve 500-1.200 kg faydali yuk kapasitesine sahip olduguna inaniliyor.

Sovyet R-27 SLBM fuzesi uzerinden gelistirildigi tahmin ediliyor. Sadece INS gudumlu olmasi azami 1.600 m. gibi cok yuksek bir CEP degerine sebep oluyor.

2016 yilinda testlerine baslanan fuze, ilk 5 testinde basarisiz, 6. testinde ise 1.000 km irtifa ve 400 km menzile ulasmasi sebebiyle yari basarili ve gelecek vaat edici olarak bulundu. 2016 yilindaki 7. ve 8. testinde yine basarisiz bulundu.

Raporlar 2005 yilinda 18 fuze sisteminin Iran’a da satilmis olabilecegine isaret ediyor.


KN-08. 5.500-11.500 km menzilli, uc kademeli, sivi yakitli bir mobil ICBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabilecegine inaniliyor.

Ilk olarak Juche 100’de, 15 Nisan 2012’deki Gunes Gunu gecit toreninde sergilendi. Ilk sergilendiginde herkes sadece propaganda amacli bir maket olduguna inandi. Su ana kadar hala test edilebilecek seviyeye gelmis de degil. Ancak goruntulenen motor nozullari ve RV (atmosfere donus bolmesi) parcalari, uzerinde hizla ilerlendiginin gostergesi olarak genel kabul gormekte.


Ilk defa goruntulenen ve ICBM tasiyabilecek kapasitede oldugunu degerlendirdigim tasiyici/firlatici arac (TEL) ve kanisterler.

Arac ve kanister yapisi bir miktar Rusya’nin kati yakitli ICBM’i RS-12M TOPOL’a benziyor.

Araclarin lastik havalarindan yola cikarak, kanisterlerin icinin bos veya henuz maket tasiyor olabilecegini degerlendirmekteyim.


Yine ilk defa goruntulenen ve ICBM tasiyabilecek kapasitede oldugunu degerlendirdigim yeni bir TEL ve kanisterler.

Arac ve kanister yapisi bir miktar Cin’in kati yakitli ICBM’i DF-31’e benziyor.

Bu araclarin da lastik havalarindan yola cikarak, kanisterlerin icinin bos veya henuz maket tasiyor olabilecegini degerlendirmekteyim.

Sonuc

Goruldugu gibi bu yilki toren, ileride uzun uzun gercekligini ve gercekse de ozelliklerini konusacagimiz 2 ayri tip olasi ICBM, 2 tane de ilk defa torende sergilenen mevcut balistik fuze olmak uzere sergilenen toplam 6 farkli onemli balistik fuze ile fuzeseverleri tatmin etti.

Yeni sergilenen ICBM’ler de Kuzey Kore’nin son yillarda artan balistik fuze gelistirme performansi ile KN-08 gibi propagandadan gercege bir yolculuk yapacaklar mi, yasayarak gorecegiz.

Ayni zamanda Kuzey Kore’nin bu gelistirecegi fuzeleri bolgemizde Iran, Misir, Suriye gibi yakin ortaklarina satma potansiyeli de gelecekte ulkemizin guvenligini dogrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak surekli takip etmemizi gerektirecek.

Ilk yayinlanma tarihi: 15 Nisan 2017 saat 10.10

Gecit Toreninde Sergilenen Kuzey Kore Balistik Fuzeleri’ için 13 yanıt

  1. ülkemizde geliştirilmekte olan yıldırım jt600 3 ve 4 füzeleri hakkında bilginiz varmı son durumları nedir en son jt 3 ile 900-1000 km ye ulaşıldığı konuşuluyordu spekülasyondan ibaret mi gerçekliği varmı çünkü 500 km ye ulaştıktan sonra daha kolay geliştirilebiliyormuş balistik füzeler

    Beğen

  2. İşin en ironik tarafı teknoloji fakiri dediğimiz ülkeden, teknoloji olarak çok daha fakir durumda oluşumuz daha uzun menzilli balistik bir silahımız bile yok adam gibi. İçler acısı malesef durum.

    Beğen

    1. Kuzey Kore ülkesi parasını askeri harcamalara yöneltmiş hatta ve hatta askerlerin ekipmanları ve silahları 2.dünya savaşından kalma uçak ve tankları da öyle.Fakat Füze teknolojisinde dünyanın en iyilerinden biri.

      Beğen

  3. Gercekten çok güzel bir derleme olmuş asya’da ki bu güç dengeleri ve sonuç kısmındaki iran, mısır, suriye ortaklarına satma konusundaki öngörünüz ülkemizin güvenliği açısından tabiki yakınen takip etmemiz gereken bir konu fakat gerçekten ortadoğu gibi hassas ince planların yapıldığı bir coğrafyada gerçekten böyle bir senaryonun olabileceğini düşünüyor musunuz?
    Çok teşekkürler.

    Liked by 1 kişi

  4. Çok güzel bir derleme olmuş, teşekkürler. Çok ciddiye almadan sadece öylesine muhabbet ediyoruz farzedelim, acaba şuanki savunma sanayi kapasitemizle bu tip sistemleri kopyalama yada özgün olarak gerçekleştirmemiz mümkün mü?. Yada bu ivme ile ilerlersek ileride yapabilirmiyiz. Batının engellemelerini yada bizim gereksinimlerimiz arasında olup olmamasını bir kenara bırakarak cevap verirseniz sevinirim.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Bugunku seviyemizle Kuzey Kore benzeri bir gelistirme yapmamiz mumkun degil. Ama ivmemizi arttirarak ilerlersek cok uzak olmayan bir gelecekte tabii ki mumkun olacaktir.

      Beğen

  5. Hiç bilinmeyen bir ülkeden güzel derleme olmuş.Teşekkür ederim.
    Üstad tören geçişi nihayetinde, kanisterlerin boş olması olası değil mi ?

    Beğen

    1. Estagfurullah ustadim.

      “Araclarin lastik havalarindan yola cikarak, kanisterlerin icinin bos veya henuz maket tasiyor olabilecegini degerlendirmekteyim.” Dediginiz gibi, diger alternatifler de mumkun.

      Beğen

Yorum bırakın