Erken Ihbar Radar Sistemi (EIRS)

Amac

Hava tehditlerinde surekli gelismeler olmaktadir. Bu gelismelere paralel olarak, erken ihbar ve kontrol konularinda, yeni teknoloji ile uretilmis radarlara ihtiyacimiz dogmaktadir.

Bu kapsamda; bazi radarlarimizin eski olmasi, bakim ve isletmedeki sikintilar da dikkate alinarak 2011 yilinda “Uzun Menzilli Erken Ihbar Radar Sistemi (EIRS)” projesi baslatilmistir.

Tedarik Edilecek Sistemler

• Tasinabilir Erken Ihbar Radar Sistemi (TEIRS): 4 adet

• Sabit Erken Ihbar Radar Sistemi (SEIRS): 18 adet

Bu radarlarin bir kismi eski radarlarin yerini alacaktir.

Digerleri ise, radar kaplama alani ihtiyacina gore, engebeli cografya nedeniyle alcak irtifa zaafiyeti olan bolgelere konuslandirilacaktir.

Ihale

Yurt ici imkanlar kullanilarak TEIRS ve SEIRS gelistirilmesine iliskin ihale calismalari devam etmektedir.*

(*: Revizyon vardir. Yazinin sonuna bakiniz.)

Kasim 2015
Bu kapsamda Aselsan; Aktif Faz Dizili Anten teknolojisinin kullanildigi, doner ve sabit (9o derece sektor acisi) antene sahip uzun menzilli iki farkli hava gozetleme ve erken ihbar radari uzerinde calismaktadir.

Genel Ozellikler

• Tespit edebilecegi hava unsurlari:

  • Hava-hava fuzeleri
  • Hava-yer fuzeleri
  • Alcak irtifa seyir fuzeleri
  • Anti radyasyon fuzeleri
  • Dusuk surat ve dusuk kesitli IHA’lar
  • Helikopterler
  • Ucaklar
  • Taktik, kisa, orta(?) menzilli balistik fuzeler
  • Diger

• Azami tespit menzili: 600+ km (700 km hedeflenmektedir)

• Ayni anda takip edebilecegi hedef sayisi: 200-300

• Yayin frekansi: S Band

• Anten: Aktif faz dizili (AESA)

• 3 boyutta hedef arama, tespit ve takip (koordinatlar ve irtifa)

• Otomatik hedef siniflandirma

• IFF (Dost/dusman teshisi) sorgulamasi

• Arama ve takip icin ayri huzmeler

• Kontrol ihbar merkezlerine ve NATO ACCS’e entegrasyon

• Elektronik harbe direnclilik

• Hava ve fuze savunma sistemlerine entegrasyon

• Hedef bilgilerini silah sistemlerine dogrudan aktararak reaksiyon suresini kisaltma

• Tum hava sartlarinda ve gece/gunduz calisabilme

• Ruzgar enerji santrallerinin olusturabilecegi sahte hedef ekolarini eleyebilme

 

IDEF 2015 Fuari, Solda TEIRS Sagda SEIRS

TEIRS Ozellikleri

• Sistem 10 ton sinifi araclar uzerinde tasinabilen asagidaki alt sistemlerden olusmaktadir:

  • Radar alt sistemi araci
  • Komuta kontrol araci
  • Radio link alt sistemi araci
  • Jenerator araci

• Komuta kontrol aracindan lokal olarak veya komuta kontrol merkezinden uzaktan kontrol edilebilme

• C130 veya A400M ile tasinabilme

• 30 dakikada kurulum ve toplanma suresi

Teslim Tarihi

TEIRS’in prototip teslim tarihi 2020 yili olarak planlanmaktadir. TEIRS teslimlerinin ise 2023’e kadar tamamlanacagi degerlendirilmektedir.

SEIRS’in de TEIRS’den bir miktar geriden ancak paralel olarak yurutulecegi degerlendirilmektedir.

Projenin Durumu

On tasarim tamamlanmistir.

Tanitim Videosu

Firma tarafindan, tanitim amaciyla bir animasyon videosu hazirlanmistir.

Ilk yayinlanma tarihi: 17 Nisan 2016 saat 10.00

Revizyon-1 (13 Agustos 2016)

SSM’nin internet sayfasina gore:


HvKK ihtiyaci olan 4 adet TEIRS tedarigi sozlesmesi 20 Haziran 2016’da imzalanmistir.

Tahmini sozlesme bedelinin 285 milyon TL oldugu degerlendirilmektedir.

Revizyon-2 (21 Mart 2017)

Ilk TEIRS teslimati 2021 yilinda yapilacaktir.

Erken Ihbar Radar Sistemi (EIRS)’ için 17 yanıt

  1. Üstad ASELSAN’ın balistik füzelere karşı “Çok Uzun Menzilli Balistik Füze Savunma Radarı” üzerinde çalısmaya başladı açıklandı bu bahse konu olan radar SEİRS mi yoksa bu sistemin menzili uzun versiyonu mu veyahut cafradin farklı versiyonu mu

    Beğen

    1. Bu yeni bir radar olacak ustadim.

      Henuz yeterli aciklama olmasa da bizler 1.000-3.000 km menzilli erken ihbar radari olmasini bekliyoruz. Menzil acisindan ABD’nin AN/TPY-2, UEWR’si veya Rusya’nin Voronezh’i gibi

      Beğen

  2. Bu erken ihbar radari tf 2000 de arAma tarama amaçlı ,takip aydınlatma amaçlı cafrad ile ikili tandem seklinde kullanılabilir mi yoksa tf 2000 de Thales ürünü radar mi kullanacağız

    Beğen

    1. Ustadim,

      Bu radar hava savunma sistemi icin degil erken ihbar radar sistemi icin kullanilacak ve “ulkemizin” radar resmini olusturmakta yararlanilacaktir. EIRS’den alinan veri diger unsurlarla da paylasilabilecektir.

      TF-2000 gemisi veya kara konuslu uzun menzilli hava savunma sisteminde kullanilacak radar ise CAFRAD ve turevi olup etkin calisabilmesi icin sadece bu radarlardan degil hizmetteki mumkun olan tum radarlardan ag merkezli veri girdisi alabilmesi planlanmaktadir.

      Ancak gelistirmekte oldugumuz hava savunma sistemi istenirse yalniz basina da calisabilecek sekilde tasarlanacaktir. CAFRAD tek basina bu sistemin tum radar gerekliliklerini yerine getirmeye uygundur.

      Beğen

  3. Üstad Eirs Hisar-U ya sistem olarak eklenebilir mi, yani sistemin tespit,teşhis,takip radarı olarak kullanılabilirmi

    Beğen

    1. Ustadim,

      Bunlarin oncelikli amaci daha uzun menzilde hacim arama oldugu icin aydinlatma yapmazlar.

      Hisar-U’da ise hedefi de aydinlatabilecek CAFRAD turevi bir radar kullanilacak.

      Ancak EIRS de ag merkezli yapiya entegre edilecegi icin hedef bilgileri Hisar-U komuta kontrol merkezine aktarilacak ve sistemin toplam reaksiyon suresi kisalacaktir.

      Beğen

  4. EİRS ve Ukrayna ile ortak geliştirilecek PASİS birbirlerini tamamlayacak ve 2020’li yıllarda güzel bir radar ağımız olacak diyebiliriz sanırım ?

    Birde biz çafrad geliştiriyoruz malum tf-2000 için bunun birde kara versiyonu yapılacak deniyordu EİRS taktik, kısa ve orta menzilli olduğundan o projede bizim uzun menzil ihtiyacımızı karşılayacak..

    Beğen

    1. Ustadim,

      TRS-22XX, HEIK, EIRS, CAFRAD turevi hava ve fuze savunma sistemi radarlari, TF-2000’lerdeki CAFRAD’lar, Ukraynayla ortak uretmemiz olasi olan PASIS ve UHF band MR-1 radarlari ve diger lokal radarlarin tamami veri bagi ile Hava resmimizi olusturmak icin kullanilacaklardir. Cok katmanli ve etkili bir gozetleme ve takip sistemine sahip olacagiz.

      EIRS gozetleme, tespit ve takip acisindan CAFRAD’dan daha uzun menzilli iken CAFRAD gudumlu mermi aydinlatma ve gudumu acisindan diger radarlardan ayrismaktadir.

      Beğen

  5. Peki hareketli Eİ radarları ilerde Aselsan ve Roketsanın yapacağı Uzun menzilli hava savunma füze sistemi projesinde yer alacakmıdır (tespit radarı olarak) yoksa onun isterleri farklımı olur.

    Beğen

    1. Tum saha radarlarindan ve HEIK’lerden alinan veriler toplanip, degerlendirilip, kiymetlendirilerek hava savunma agina girdi olarak kullaniliyor.

      Ote yandan, uzun menzilli hava ve balistik fuze savunma sisteminin kendi radari olarak cok amacli faz dizili radar kullanmayi planliyoruz. Cunku hem tespit ve takip icin kullaniliyor hem de aydinlatma ve gudumleme icin.

      Beğen

  6. Üstadım birde 700KM den tespit yapabilen doğal engeller sorunu olmayan HİK uçaklarımız mevcut. Büyük resimde bu uçaklarla hareketli EI radarlarının konumları sizce çakışmaktamı.

    Beğen

  7. Üstadım, TRS-22XX radarlarından bildiğim kadarı ile 14 adet mevcut 2001 tarihinden itibaren. Belki Kıbrıs ve Datça da olanla birlikte 16. Yeni yapılacak radarlar bunların yerinemi geliyor. Bir radarın ömrü kaç senedir. TRS lerde 470km menzil ve 30km den fazla irtifada etkili gerçekten kaliteli radarlar. Birde 2020 de teslimeler mi başlıyor yoksa hepsini mi bitiriyoruz. Teslimler ise, tamamı ne kadar sürer.

    Beğen

    1. Ustadim,

      TRA-22XX’lerin modernizasyonu projesi 2006’da basladi, ancak ihtiyaclar degistigi icin is baslamadi. En son, 2015 yilinda, nihai isterlerle 9 adet radarin modernizasyonu icin sozlesme imzalandi ve yanlis hatirlamiyorsam ise de basladilar.

      Digerleri modernizasyondan gecmeyecek ve EIRS ile degistirilecek.

      Bir radarin yapisal omru degil teknolojik omrudur onemli olan. Dolayisiyla modernize edilemiyorsa veya edilse bile yenisinin performansini saglayamayacaksa degistirilir.

      2020’de teslimler basliyor. Sozlesme henuz imzalanmadigi icin teslim programi belli degil.

      Beğen

      1. Mardin Hava Radar Mevzi Komutanlığında bulunan RV-377 Radar sistemi (Marconi-İNGİLİZ ve Thomson-CSF/ Fransız) sökülüp yerine getirilip kurulan TRS-22XX radar sistemi, verici(Transmitter) bölümü problemleri neticesi susturularak Mobil Radarlarla Erken İhbar görevleri yerine getirilmeye çalışıldı. Modernize edilip, kullanılacağını ifade ettiğiniz sistem aynı ise sıkıntıların devam edebileceğini kesinlikle söyleyebilirim. Alıcı sistemindeki M.T.I bölümünün, yakın mesafedeki tabii ekoları silerken bazı hakiki echo larıda imha ettiğini gözlemlemiştik. Yeni sistem Erken İhbar Radar sistemlerinin menzili en az Yarıçapı 600 Km. olmalıdır. Sözkonusu sistemin menzili; 256NM=476 Km. dir. (Maximum) Saygıyla…

        Beğen

  8. Cehaletimi bagislayin.Koral bize gaz vermek icin abartilmis bi sistemmi yoksa Allah korusun olasi bi savasta savunmamizi sagliyabilecek kabiliyettemi.Gunumuz savaslari sadece havada karada denizde deil uzaydada oldugu icin ilk fuzeyi uydumuza atarlarsa oturup aglamaktan baska yapabilecek biseylerimiz varmi.bide kendi savunma ve saldiri sistemlerimizi tamamlamadan niye ticaret dusunmekteyiz.once kendi eksikliklerimizi gidersek sonra ticaret olursa ne ala olmazsa olmasin diyemezmiyiz(iyi seyler uretset bizim satmamiza gerek yok almak isteyen kapimizda nobet tutar diye dusunuyorum).Sitenizde size kolayliklar dilerim.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Koral konusunda:

      KORAL Elektronik Harp Sistemi

      Burada yazmayanlar benim gorusume gore efsanedir.

      Ulkenin bekasi mi yoksa ticaret mi konusunda ise sizinle hemfikirim. Once kendi silahli kuvvetlerimizi guclendirelim diye dusunmek yerine herkes ilk once satabilecek miyiz diye soruyor. Tum ulke tuccar olduk vesselam.

      Iyi niyetli temenniniz icin tesekkur ederim.

      Beğen

Yorum bırakın