Gecen Hafta Neler Oldu? 06/06/2016-12/06/2016

Türk Genel Maksat Helikopteri Programı Başladı

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ana yükleniciliğinde yürütülecek olan “Türk Genel Maksat Helikopteri Programı” kapsamında, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ana yüklenici TUSAŞ, ana alt yüklenici Sikorsky Aircraft ve diğer yerli alt yüklenici firmalar arasında, ABD ihracat lisanslarına müteakiben, sözleşmeler imzalandı. Anılan sözleşmeler ile program yürürlüğe girdi.

Program hakkinda detayli bilgi icin tiklayiniz.

Chinook yaz sonuna ertelendi

Türkiye’nin ABD’den Askeri Dış Alım yoluyla tedarik edeceği CH-47F Chinook helikopterlerini tesliminde gecikme yaşanacağı öğrenildi.

Chinook programına göre teslimat ilk olarak Ağustos 2015’de gerçekleşecekti. Teslimat önce Nisan 2016’ya ertelendi ardından Haziran 2016 yeni tarih olarak belirlendi.

Edinilen bilgiye göre en az iki CH-47F helikopteri Ağustos 2016 sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek.

SSM 600 Sınıfı Sahil Güvenlik Gemisi projesini başlatıyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere “600 SINIFI SAHİL GÜVENLİK GEMİSİ” projesi için Bilgi İstek Dokümanı yayınladı.

Azami 950 ton tam yük deplasmana sahip geminin üzerinde 10 tona kadar helikopter inip kalkabileceği platform bulunan gemiyi tasarlayabilecek ve/veya inşa edebilecek olan, yurtiçinde yerleşik firma, kurum, kuruluşlar BİD’i alabilecek.

BİD ilanında yer almasa da proje kapsamına 8 gemi edinilecek.

Hurkus Bir Testi Daha Basariyla Gerceklestirdi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Yeni Nesil Eğitim Uçağı HÜRKUŞ devam etmekte olan uçuş test sürecinde çok önemli ve kritik bir aşamayı daha geride bıraktı. Test pilotu Murat Özpala kumandasındaki HÜRKUŞ havada motor durdurma ve tekrar çalıştırma (airstart) testlerini 3 Haziran 2016 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.

Izlemek icin tiklayiniz.

İtalyan Hava Savunma Sistemi Kahramanmaraş’ta

Suriye’den gelebilecek olası tehditlere karşı NATO bünyesinde gönderilen İtalya Hava Savunma Sistemi Kahramanmaraş’a ulaştı.

Alman Patriot Birliği’nin 3 yıllık görevinin dolması ve 2015’in son aylarında kentten ayrılmasıyla Kahramanmaraş’a gelerek hava savunma sistemi kurulumu ile arazi koşullarını inceleyen İtalyan askeri heyetinin ardından, hava savunma sistemini taşıyan askeri araçların sevkiyatına başlandı.

İtalya’dan deniz yoluyla İskenderun Limanı’na oradan da yoğun güvenlik önlemi altında karayoluyla Kahramanmaraş’a getirilen tırlar da füze bataryaları, askeri, teknik ve sağlık malzemelerinin bulunduğu belirtildi.

Gecen Hafta Neler Oldu? 06/06/2016-12/06/2016’ için 2 yanıt

  1. chinook’un tekrar ertelenmesine üzüldüm. acaba bu gecikmeleri şikayet etme hakkı var mı? belirlenen zamanda teslimatları yapılmadı diyerek tazminat talep edebilir miyiz? çünkü boeing firmasının bizimle dalga geçtiğini düşünüyorum. belki tazminat davası açılırsa, bir daha böyle habersiz gecikmeler yapmaz. ayrıca ağır yük/kargo helikopteri üretmek gibi bir projemiz var mı? bir helikopter firmasıyla ortak olarak türkiye’de yerli imkanlarla kargo helikopteri üretemez miyiz? tıpkı T-129 atak projesi için agusta westland ile veya genel maksat helikopteri için sikorsky firmalarıyla anlaşma yapıldığı gibi, bir başka firmayla da kargo helikopteri konusunda bir ortak üretim mütabakatı belki yapılabilir. yetkililerin böyle bir projesi var mı acaba? ayrıca bu sayede amerika’ya bağlılıktan kurtulabiliriz. zira amerikanın kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Zaten Chinook’lardan 1 tanesi Boeing’in Baris Kartali teslimlerindeki yaklasik 7 yillik gecikmeden dolayi tazminat olarak verdigi helikopter. Yani sozlesmeye aykiri teslim varsa tazminat aliyoruz.

      Su anda agir yuk helikopteri gelistirme projemiz yok. Bu tip projeleri baslatmak icin; teminini planladiginiz sayi, teknolojik olarak hazir olma durumunuz, yapabileceginiz ortak firma bulup bulamayacaginiz, fizibilite durumu basta olmak uzere cok sayida faktor var.

      Beğen

Yorum bırakın