KORAL Elektronik Harp Sistemi

Koral Elektronik Destek (ED)/Elektronik Taarruz (ET) sistemi, kara konuslu uzaktan ED/ET (Kara SOJ) kabiliyeti kazanimi amaciyla baslanan bir projedir.

Tarihcesi

KORAL Elektronik Harp Sistemi
Projeye, Savunma Sanayi Mustesarligi ile Aselsan arasinda 2009 yilinda imzalanan sozlesme ile baslanmistir.

Amac, HvKKligi’nin hedef radarlari karistirabilecek sistem edinimidir. Sozlesme, bir adet ED, bir adet ET sistemi prototip gelistirilmesi uzerinedir.

2013 yilinda tasarimi onaylanmis, 2014 yilinda nihai prototip uretimine baslanmistir.

2015 basinda, Yunan sistemlerine karsi, Izmir’de test edilmeye baslanmistir. Nisan 2015’te ED sistem kabulu yapilmistir. ET sistem kabul calismalarina ise devam edilmistir. Daha sonra, Temmuz 2015’te, Suriye sinirina intikal ettirilip testleri orada devam etmistir. Subat 2016’da ET sistem kabulunu muteakip, 22/02/2016’da yapilan torenle tum sistem HvKK.ligi’na teslim edilmistir.

Koral Sistem Teslim Toreni
Ozellikleri

Her sistemde; 1 adet ED, 4 adet ET unitesi bulunmaktadir.

Sistem, 8×8 MAN marka araclar uzerine konuslandirilmistir.

Koral Sinirda
Araclar birbirinden 500 m. uzaklikta konumlandirilabilip, birbirlerine fiberoptik kablolarla irtibatlandirilmaktadir.

 

Elektronik Taarruz Unitesi

Koral ED Sistemi; tehdit radarları tespit, teşhis etmek ve yönlerini bulmak amacıyla kullanilmaktadir.

 

Elektronik Destek Unitesi

Koral ET Sistemi, ED Sistemleri tarafından konumlari belirlenmiş hedef radarları köreltmek veya aldatmak amacıyla kullanilmaktadir.

ET, gürültü veya değişik modülasyonlarda karıştırma ve aldatma işaretlerinin gönderilmesiyle gerceklesmektedir.

Menzilinin 100-150 km. oldugu soylenmektedir. Ancak, bu konuda resmi bir aciklama yapilmamistir. Nitekim, alttaki fotograftan dolayi, cesitli ortamlarda 500-600 km menziller konusulmaktadir.

 

ASELSAN Yetkililerinin HvKK’na Sunumu

Koral’in uc yeni ve kritik yonu vardir:

Yeni tip tehditleri belirleyip onlari hafizaya almasi (DRMF), uzmanlar tarafindan bu tehdit cozumlenip ET uygulanabilmektedir. Yani kabaca, ogrenme ozelligi.

Faz Dizili antenlere sahiptir. Yani ayni anda bir kac farkli ET gerceklestirebilmekte ve bu sirada farkli teknikler kullanabilmektedir.

Genis calisma frekans araligina sahiptir. Bu degerler; ED icin 0,4-49 GHz, ET icin 0,5-18 GHz ve 18-40 GHz’dir.

Guncel Tehditlere Karsi Davranisi

S-300 Radari
KORAL, diger tehditlerin yaninda, 2000’li yillarda Cin’den alinan S-300 radari (sadece radar kismi alinmistir) ozellikleri de dikkate alinarak gelistirilmis, son teknoloji faz dizili antenlere sahip, tamamen dijital bir sistemdir (Bugunlerde cok konusulan rakibi Rus Krasukha-4 ise yari dijitaldir).

 

Krasukha-4
Bu S-300 radari, bugun hala, Konya’da EHTES sahasinda kuruludur ve pilotlarimizi karsi tedbirler konusunda egitmek icin kullanilmaktadir.

 

S-400
S-400’lerin radarlari da S-300’un gelismisi oldugu icin, basindan, onlara karsi da bir miktar etkinligi vardi. Suriye sinirinda testler sirasinda, aktive edilen S-400’un izi belirlenmis, cozumlenip tehdit kutuphanesine eklenmis ve S-400’e karsi tedbirler alinip o konuda da gelistirilmistir.

KORAL Elektronik Harp Sistemi’ için 17 yanıt

  1. “……aktive edilen S-400’un izi belirlenmis, cozumlenip tehdit kutuphanesine eklenmis ve S-400’e karsi tedbirler alinip o konuda da gelistirilmistir.” denilmiş, bu rusyanın s-400 satışında bir etkisi olmuşmudur.

    Kütüphaneye eklemek demek; artık sahada koral S-400’ün operasyonel faliyetlerine zarar verebilir gelen füze tehditlerine cevap verme tepkisini yavaşlatır yada tepkisiz kalmasını sağlayabilir anlamına mı geliyor.

    Beğen

  2. Teslim edilen Koral sistemi halen 1 adet mi ? başka sipariş ve teslimler olacak mı ?
    Koral acil ihtiyaçtan dolayı test ve kalifikasyonu bitmeden yahut tam kapasite olmadan teslim edilmiş olabilir mi ? Koral in İzmir den Yunan sistemlerine karşı test edildiğini yazmışsınız, sonuçları askeri ve siyasi anlamda ne olmuştur bir bilginiz var mı

    Beğen

  3. Üstadım kafama takılan bir hususta size danışmak isterim. Erbakan Hoca “İsrail’den İstanbul’u vurmak için gönderilmiş bir füzenin kontrolünü bilgisayarınızın başında oturarak çok ucuza mal olan ama yüksek teknolojilerle oluşturulan Elektro manyetik dalga boyutları (bir nevi küçük karadelik kuyuları) sayesinde ele geçirmeniz, imha etmeniz veya füzenin gönderildiği adresin koordinatlarını füzeye tekrar yükleyerek İstanbul yerine İsrail’e geri göndermeniz mümkündür” şeklinde vakti zamanında açıklamalar yapmıştı. Böyle bir sistemimiz mevcut mudur? Varsa ne derece başarılıdır. Yoksa böyle bir projemiz var mıdır? Malum ülkemizin caydırıcı özelliğe sahip nükleer silahları yok. Görünürde milletlerarası engellemelerden ve antlaşmalardan ötürü olabileceği de yakın gelecekte mümkün gözükmemektedir. Peki böyle silahları, uçakları, v.b. sistemleri hava da gelmeden imha edebilecek veya geri sevk edebilecek bir sistem mi olması gerekir? yoksa daha farklı bir sistem var mıdır?
    Teşekkürler,

    Beğen

    1. Henuz o seviyede yuksek teknoloji gerektiren bir urun yapilmadi ne yazik ki ustadim

      Mevcut EH sistemleri ile soylediklerinizin cok kucuk bir kismi basarilabiliyor henuz

      Ayrica unutmamak gerekir ki EH sistemleri gelistikce fuzeler de EH’den etkilenmeyecek sekilde gelistiriliyor.

      Beğen

      1. Cevabınız için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla üstadım bizim maalesef nükleer silaha sahip olan ülkelerin saldırılarına karşı koyabilecek, caydırıcı olabilecek veya mukavemet edebilecek yüksek teknolojiye sahip silahlarımız yok. Malum darbe teşebbüsünün arkasında her ne kadar siyaseten devletimizin başındakiler dile getiremese de herkes ABD-NATO olduğunu biliyor. Denediler olmadı. bundan sonraki adımın fiili işgal olabileceğinden çekiniyorum. ( Çekiniyorum. korkmuyorum! ). En azından mukavemet edebileceğimiz bir şeylerimiz olursa evelallah onların kafasını tarihimizde pek çok kez yaptığımız gibi.. yine ezeriz. Ama mukavemet gücümüz yoksa maalesef israilin uçağına topuna sapanla mukavemet göstermeye çalışan Filistinli mazlumların durumuna düşeriz.. Bilirkişi olarak düşüncelerinizi merak ediyorum.

        Beğen

      2. geçenlerde İranın Amerikaya ait insansız hava aracını kontrol ederek yere indirdiği haberleri yer almıştı. Çin teknoloji ile bunu yaptığı haberleri yayıldı. İranın henüz böyle bir seviyeye ulaşmadığı gündeme gelmişti.
        İnsansız hava aracını nasıl düşürmüş yada kontrollü şekilde yere indirmiş olabilir.

        Beğen

  4. Ustad ümarim bu soruma cevap vere bilirsiniz : madem öyle bir etkili harp sistemimiz var s-400 lere Karsi neden suriyeye ücagimizi sokamiyoruz ? Sonucda pyd yi ve isidi sadece firtina obus lerinle vura bildik , ücak sokamadik , rüslarin s-400 u külanarak ucagimizi düsurmelerinden korkduk acikcasi ? Bu konuda ne dusunuyorsunuz ?

    Beğen

    1. Ustadim,

      1) KORAL ve S-400 verilerinin eksiksiz olarak tamamini bilmeden boyle bir iddiada bulunmak cok dogru olmaz kanaatindeyim.

      2) Problem ucagi bir kereligine hava sahasina sokmak degildir. Surekli hale gelecek boyle bir girisim Rusya’ya savas ilani anlamina gelirdi. Boyle bir girisime hazir miydik?

      Beğen

      1. Cevabiniz icin tskr ederim , tabiki sürekli sokmamiz resmen savas ilan etmek gibi bir sey olur , iyide analamadigim peki bu koral ne icin gelistirildi mesela suriyeye en az bir kez olsun ucak sokmak amacli kulansal iyi okmazmiydi ? Cunki sonucda sadece korkutmak amacli yapmadik heralde öyle deilmi ? Hangi durumlarda kulanacagizki ?

        Beğen

  5. tam yazıyla alakalı değil ama bir şey sorayım. akkor veya herhangi bir CIWS aktif elektronik taarruz sistemleri arasında sayılabilir mi? benim kanaatim olmadığı yönünde. benim aktif ET’den anladığım HARM, ALARM gibi füzeler ya da -mümkün mü bilmiyorum ama- EM spektrumu kullanarak yapılan yüksek güçlü bir yayınla hasım sistemlerin mesela devrelerinin yakılması/tahrip edilmesi.

    Beğen

    1. Ustadim,

      Hangi tur olursa olsun konvansiyonel muhimmatla yapilan mudahaleler konvansiyonel taarruzdur.

      Elektronik taarruz sizin de dediginiz elektromanyetik spektrumu (RF, IR, vb) kullanarak yapilan mudahaledir.

      Beğen

  6. ağzınıza emeğinize sağlık. Ülkemizin uçak teknolojisi ve sayısı bakımında bir çalışma yapıp, paylaşmanızı rica ederim. Selamlar

    Beğen

    1. Sagolun ustadim,

      Zahmet edip okudugunuz icin ben tesekkur ederim.

      O da sirada.

      Ancak zamanlama acisindan, Hurkus-C, TX ve TF-X konularinda elle tutulacak birseyler daha ciksin diye bekliyorum. Elle tutulur birseyler cikmadan iki ayagi kirik masa gibi olur yazi: Var ama ise yaramaz

      Beğen

  7. bunu (KORAL ED) facbook adresimden paylaşaraq ölkəmizdə olan rus düşünürlü insanları SUSTURMUŞ oldum.Türkiyə və Rəisimizlə qurur duyuram.

    Liked by 1 kişi

  8. çox sağ olun. ən çox şübhələndiyim məsələ s-300 və ya s-400 ləri necə kör edəcəyi idi.Bu haqqda məlumat verdiyiniz üçün əllərinizə salığ olsun.

    Beğen

Yorum bırakın